Korte zomerstop: tijd om vooruit te kijken

Het is een traditie: elke zomer houdt de krant een korte stop. Die traditie houden we nog maar eens even mooi in ere. Deze week verschijnt de laatste editie voor de zomerstop. Op 2 september komt de volgende editie weer uit. En dan weer als vanouds iedere week.

Hebben we nog plannen met de krant?

Nou …

Eerst maar eens zaterdag. Dan is het op de dag nauwkeurig 52 jaar geleden dat de eerste Erpse Krant ooit verscheen. Dat is nooit fijn om in de vakantie jarig te zijn. Dat was als kind al niet. Want wanneer trakteer je op school? Doe je dat voor de vakantie? Of erna? Maar het hieperdepiep van de juffrouw klinkt dan toch wat voorbarig of als ‘daags na de kermis’.

Zaterdag gaan we er een borrel op drinken.

Weet je wat? Drink er eentje mee. Gezellig. Niet live, hier op de redactie. Maar thuis, of waar je ook maar bent. Drink en proost op de Erpse Krant. Proost op Erp, Keldonk en Boerdonk!

Nog meer plannen?

Heel eerlijk: de afgelopen anderhalf jaar waren best hectisch. Wij waren hier de brandhaard toen corona in Nederland uitbrak. Alles viel stil. Er waren geen activiteiten meer. Geen evenementen. Niks. Het leven lag stil. Veel mensen bleven binnen.

Tegelijkertijd wilden wij als krant doorgaan. En dan niet als nieuwsbrenger. Niet als verslaggever van de crisis, maar als het medium dat een stukje verstrooiing en positiviteit brengt. Want dat is wat we nodig hadden. Het gevoel dat het leven toch ook doorgaat. Dat er ondanks alle beperkingen en alle verdriet ook nog hoop en houvast is. En wij waren degenen, als krant, die als enige nog bij alle mensen thuis kwamen. Dat wilden we maximaal benutten.

We hebben zo ontzettend veel gave idee├źn uitgewerkt.

Die ene krant in april werd legendarisch. Met prachtige, ontroerende verhalen van oud-dorpsgenoten over hoe zij Erp zien. Het werd een bewaarexemplaar!

We hebben mensen benaderd of zij hun mooiste sportherinnering wilden delen. Geweldige verhalen geworden. Wij hebben een hitlijst met Zomerhits gemaakt. En later in het jaar, toen de Top2000 naderde, een eigen TOP500 van nummers waar mensen de mooiste herinneringen aan koesteren. En dat niet alleen: zo’n dertig dorpsgenoten schreven daarbij hun persoonlijke verhaal op.

We hebben de Selfie TOP10 samengesteld voor Erp, Keldonk en Boerdonk: de tien toeristische hot spots van onze drie dorpen.

We hebben alle leerlingen van de basisschool gevraagd of zij nu eens wilden schrijven over hoe zij corona beleven in hun dorp.

We hebben kranten in het teken gesteld van boeken, met dorpsgenoten die schreven over hun passie voor lezen. En met als eindresultaat een grote boekenlijst met tips van inwoners uit Erp, Keldonk en Boerdonk. We hebben een maand lang het thema kunst gehad, ook weer gelardeerd met persoonlijke verhalen.

Er stonden regelmatig quizzen met een lokaal sausje in de krant.

Het was druk. Maar het was nooit eerder zo ontzettend leuk om een krant te maken.

Maar die bron droogde de afgelopen twee maanden een beetje op. We moesten steeds dieper harken om iets omhoog te halen. Daarom ook is het zo fijn dat het even vakantie is. Even geen krant maken. Even de pen weer opladen. Om vanaf september weer volle bak door te gaan.

Sorry, ik draaf door. De vraag was enkel of er nog plannen op de plank liggen …

Ehm …

Heel eerlijk: niet concreet. Daar gaan we de vakantieperiode ook eens voor gebruiken. Hoe kunnen we de energie die we de afgelopen anderhalf jaar in de krant hebben gestoken vasthouden? Hoe kunnen we mooie, legendarische kranten blijven maken?

Mooi om daar eens over te gaan prakkizeren.

Voor nu: fijne vakantie! Geniet ervan. En tot snel!

Share

One Reply to “Korte zomerstop: tijd om vooruit te kijken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *