Erp, Keldonk en Boerdonk hebben weer hun eigen lokale omroep

Je hebt ze de afgelopen maanden ongetwijfeld al gespot op straat of bij evenementen: Jan Welte, Jan Bekkers of Coos van den Elsen. Uitgerust met camera. Ze hebben de Erpse lokale omroep nieuw leven ingeblazen!

Even heel kort het verhaal:

Op 2 oktober 1986 was de oprichtingsvergadering van ELO: Erpse Lokale Omroep. (Alhoewel er voor die tijd ook al illegaal wat uitgezonden werd, meen ik eens gehoord te hebben. Maar dat zal ik eens navragen.)

Elf mensen waren bij die vergadering aanwezig, staat in het verslag dat van die avond is gemaakt voor de Erpse Krant.

Daarna hadden we als gemeente Erp onze eigen etherfrequentie, waar het lokale nieuws en interviews met markante dorpsgenoten werden uitgezonden.

Toen in 1994 de gemeenten Erp en Veghel werden samengevoegd, verdween die zender. Alles zou worden ondergebracht bij één omroep, het latere Skyline. Maar al heel snel hadden de Erpse vrijwilligers het gevoel dat hun inbreng en hun nieuws ondergesneeuwd raakte. Zij stapten uit het initiatief.

Groter is niet altijd beter. Dat roepen wij als kleine krant ook al bijna vijftig jaar 😉

In ieder geval: vorig jaar zijn de gemeentes Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel samengevoegd. En opnieuw ontstonden er initiatieven om ook in omroepland de krachten te bundelen. Ook de heemkundekring uit Erp, die een eigen foto- en cameradivisie heeft, werd benaderd. Intern was intussen echter weer zo veel enthousiasme ontstaan voor het camerawerk dat de vraag rees: moeten we ons wel aansluiten bij dit initiatief of … moeten we weer eens proberen om zelf iets van de grond te richten?

Het mag duidelijk zijn: het werd het laatste.

Daar lag nog een reden aan ten grondslag: Omroep Meierijstad had aangegeven om zich vooral op tv te richten, terwijl de initiatiefnemers van Erthepe meer heil in het uitzenden via internet zagen.

Na een jaar proefdraaien, een jaar waarin ook aan de achterkant van de omroep veel werk is verzet, heeft de nieuwe omroep een paar weken geleden de publiciteit opgezocht. Erp heeft weer zijn eigen omroep: ELO. Zelfde naam, andere ‘vertaling’: Erthepe Lokaal Online.

De uitzendingen vind je op de site van Erthepe en binnenkort ook op Youtube.

Mooi initiatief dat steunt op veel enthousiasme en veel ideeën. Vanuit de krant daarom: heel veel succes!!!

 

PS           Een van de ideeën is om oude opnames online te plaatsen. Er staan er intussen al een paar op de site. Het levert prachtige ‘slow tv’ op, die bij veel mensen veel herkenning doen oproepen.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *