Tegenwoordig hebben we social media, vroeger de brandweer …

Naar aanleiding van de geboorte van de 80.000e inwoner van Meierijstad zijn we als redactie eens gaan grasduinen in de archieven van de Erpse Krant. Op zoek naar informatie over de zoveelste duizendste inwoner.

De tijdmachine stopt eerst in 1985, bij de geboorte van de 6.000e inwoner. Een bericht op de voorpagina met een foto van burgemeester Kooijmans met baby Sil in de armen. Mooi om te zien: moeder ligt nog in het kraambed.

Kan me voorstellen hoe dat gegaan moet zijn: ‘Loop maar naar boven, meneer de burgemeester, moeder ligt nog op bed.’

Het cadeau van de gemeente: een grote beer. Uiteraard: we waren toen nog Erpse beren.

Terug in de tijdmachine.

We gaan naar 1972. In dat jaar meldt de 5.000 inwoner van de gemeente Erp zich: Marijke Koenen.

Weken lang leeft de gemeente naar dit moment toe, zo maken we op uit de edities voorafgaand aan de editie met het heugelijke nieuws. ‘Bij het verschijnen van het volgende nummer zal de feesteling wel geboren zijn’, schrijft de dienstdoende redacteur.

En ja hoor: in de volgende editie een uitgebreid verslag.

Leuk om te lezen hoe het hele dorp in rep en roer is; van de kinderen van de basisscholen (die samen honderden tekeningen maken) tot aan de bewoners van Simeonshof, dat toen nog een bejaardenhuis mocht worden genoemd.

De klokken luidden, er wordt brandewijn met suiker gedronken en de brandweer vliegt met gillende sirenes uit om het nieuws ook in de buitenwijken te verkondigen. (Grappig: de brandweer die dienst doet als social media ;-)

En … er iseen grote beer. Een Erpse beer.

Graag hadden we, 45 jaar later, Marijke met die beer op de foto gezet. Maar, zo meldt Marijke, bij een van de verhuizingen heeft de beer het leven gelaten …

Wel bijzonder: het duurde dertien jaar om van 5.000 naar 6.000 inwoners te komen. Van 6.000 naar 80.000, daar deden we dan maar ruim dertig jaar over. Al hebben we daar wel wat gemeentes voor in moeten lijven natuurlijk 😉

 

Share
Posted in Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *