Uit de kom – kermis

Beste mensen van de gemeente,

Vraagje: zijn jullie in juli over de kermis in Erp gelopen?
Hebben jullie gezien dat het Lunapark, die op respectabele leeftijd zijn naam nog heeft veranderd in Cakewalk, op zondagmiddag instortte? Een van de zijpanelen denderde naar binnen. Nee, niemand raakte ernstig gewond. En het paneel werd weer vakkundig met twee malletjes vastgezet. Niets aan de hand.

En hebben jullie gezien dat er geen viskraam stond, maar een friettent? Ja, dat klopt, die hadden we zelf al eentje aan het plein staan.

Dat er een draaimolen stond die zo klein was dat 4 AAA batterijtjes waarschijnlijk al genoeg zijn geweest om hem vier dagen te laten draaien?

Dat de baan voor de botsauto’s geen koof meer had? Of dat de exploitanten het misschien niet de moeiten vonden om die te plaatsen? Dat laat ik even in het midden.

Dat de Rups zichtbaar én hoorbaar pijn leed en het onderhand wel verdient om een spuitje te krijgen, zodat hij rustig in kan slapen?

Dat de prijzen de spuigaten uitliepen? En klopt – ik zal jullie voor zijn – dan moet je op internet de kortingsbonnen uitprinten, zoals wethouder Jan ons nog aanraadde. Met zo’n bonnetje mag je bijvoorbeeld dus 9 keer aan een touwtje trekken in plaats van 7 keer! Maak me gek.

Even tussendoor: dat is de hele attractie, hè: trekken aan een touwtje. Nee, je krijgt niet de prijs die aan het touwtje zit, zoals vroeger het geval was en wat het nog enigszins spannend maakte. Het gaat om dat touwtje. Daar trek je aan. Meer niet. En dan 7 keer. En met een bon dus 9 keer. Als dat lukt, mag je een plastic prijsje uitzoeken.

Misschien leuk voor op jullie volgende personeelsavondje. Wordt geheid een dolle avond.

Maar ach, wat verbeeld ik me toch. Natuurlijk hebben jullie dat allemaal niet gezien. Want de kermis is niet meer jullie pakkie-an. De organisatie ervan hebben jullie uitbesteed aan de firma Duursma. Wel zo handig. Weer een verantwoordelijkheid minder. Weer iets waar jullie niet meer op kunnen worden aangesproken.

Dat de kermis tot ontmoeting kan leiden? Tot plezier, vermaak en gemeenschapsgevoel? Ben je gek, zeggen jullie. Dat is een achterhaalde gedachte. Dat was vroeger. En dat is alleen op de grote kermissen. Alleen in Veghel.

Weet je, eigenlijk is het maar goed ook dat jullie de kermis niet meer organiseren. Wij kennen jullie niet, jullie kennen ons niet. Dan moet je niet iets voor elkaar willen betekenen. Dat gaat niet werken.

Goed dus dat jullie dat stukje uitbesteden. Er is geen klik tussen ons. Geen band.

Punt is alleen dat ook het uitbesteden jullie weer eens niet zo goed is afgegaan. Want Duursma maakt er een zooitje van.

Daarom een tip, voor als over drie jaar het vijfjarig contract met Duursma afloopt: klop dan eerst eens bij mij aan in plaats van dat je weer klakkeloos met hem in zee gaat.

Ik heb namelijk al een topidee voor een nieuwe kermisattractie: de ambtelijke molen.

Stel je voor: jullie zitten met zijn allen in een soort van grote, logge draaimolen en hebben allemaal een plaat voor het hoofd.

Wij staan om jullie heen. Met ballen in de hand.

Als we de plaat raken, komt de molen in beweging. Heel langzaam.

Drie ballen voor vijftig cent. En als je het bonnetje van kermiskorting.nl inlevert, mag je twee keer extra gooien.

Share

One Reply to “Uit de kom – kermis”

  1. Ach Jeroen. Mijn dochter heeft 2 jaar geleden samen met andere kinderen al een brief gestuurd naar de gemeente. Er was beterschap beloofd!!! Maar ja, dat zal wel wat jaren gaan duren want de ambtelijk (draai)molen gaat niet zo snel daar in Veghel. Als ze zelf maar een prachtige kermis hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *