Uit de kom – krant

Beste Jan,

Dank voor het binnenstoppen van de Informatiekrant vorige week vrijdag, de krant met al het ‘laatste nieuws’ over de zuidelijke ontsluitingsweg. Een kleurrijke krant van liefst 4 pagina’s dik, compleet met inhoudsopgave, waarin je ons als wethouder Ruimte en Milieu al lekker maakt op wat je ons deze keer weer hebt te vertellen.

En dat is niet mals, hoor. In je voorwoord, dat de hele eerste pagina bestrijkt, spreek je je dank uit voor de deelnemers aan de klankbordgroep. Mooie kop ook: ‘Intensief participatieproces leidt tot resultaat’. Daarmee prikkel je direct iedereen die de krant onder ogen krijgt. Goed gedaan. Op de tweede pagina het ‘nieuws’ dat de gemeenteraad op 29 maart voor de meest zuidelijke variant heeft gekozen.

Dan, we zijn intussen al op pagina 3, liefst 2 artikelen. Eentje over de bijdrage van de klankbordgroep. En een korter artikel waarin je aangeeft dat je als gemeente Veghel gaat bekijken of een vrachtwagenverbod in de kom van Erp haalbaar is.

Op de laatste pagina vertel je nog even dat je als gemeente tevreden terugkijkt op de samenwerking met de klankbordgroep; en dat je waardering hebt voor de professionele opstelling van de leden.

Daar raakte je me, Jan. Mooi. Heel mooi.

Een beetje een deugniet ben je natuurlijk wel, hè. Want ondanks mijn ja/nee sticker heb je dit ongeadresseerd drukwerk toch bij me binnengestopt. Maar ik vergeef het je. Je wist dat ik op de informatie zat te wachten.

Want het was al weer lang geleden dat ik iets van je had gehoord. Juni vorig jaar, om precies te zijn. Wat dacht jij: ik voer de spanning eens eventjes flink op voor die mensen uit Erp, Keldonk en Boerdonk. Hahaha.

Wist je trouwens dat er in deze dorpen ook een krant verschijnt. Wekelijks zelfs. Een krant waarin je mensen gratis op de hoogte kunt houden van de laatste ontwikkelingen. Wel zwart-wit inderdaad. En je hebt gelijk, dan komen de mooie foto’s die je hebt laten maken voor deze informatiekrant niet zo mooi uit. Klopt, heb ik niets tegenin te brengen.

Ik hoor dat je er echt goed over na hebt gedacht, Jan. Maar goed, jullie hebben als middelgrote gemeente dan ook niet voor niets een aardig bezette afdeling communicatie. Hoeveel mensen werken daar nu eigenlijk? Vier? Vijf?

Wat zeg je? Oh, die hebben de Informatiekrant niet gemaakt. Dat heeft een bureau uit Den Haag gedaan? Een bureau dat is gespecialiseerd in beleidscommunicatie. Oh ja, nou zie ik het. Daar staat het, in het colofon: Tappan Communicatie. Zo heet het bureau.

Ik ga even naar hun website toe, als je het goed vindt. Daar ben ik altijd wel benieuwd naar. Even lezen: “Tappan Communicatie ontwikkelde samen met de gemeente Veghel een communicatiestrategie voor de aanleg van de zuidelijke ontsluitingsweg Erp (ZO-Erp). Een strategie die de gemeente nu zelf uitvoert. Kern van de Tappan-aanpak: maak het project communicatiever! Tegelijkertijd monitoren we het effect van de communicatie en sturen we waar nodig bij.”

Oh, toe maar. Maar dat verklaart ineens alles. Ik dacht al: die hele informatiekrant kunnen ze bij de gemeente Veghel nooit zelf hebben bedacht. En sowieso: waar hadden jullie de tijd vandaan moeten halen om die krant te maken. Jullie hebben het toch veel te druk met bezuinigen…

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *