‘Misschien wel de beste jeugdzitting ooit’

Jeugdzitting_Erp
Foto is ordinair gepikt van de Facebook-pagina van John Vorstenbosch, die al jaren het geluid verzorgt op de Empeldonkse zittingen. Bedankt Johnny!

Een van de leden van carnavalsvereniging Uilen van Empeldonk zei het na afloop: ‘Dit was misschien wel de beste jeugdzitting ooit …’

En ik kon hem daar alleen maar gelijk in geven.

Het zat er allemaal in vandaag: humor, zang, dans en creativiteit. Net als andere jaren inderdaad. Maar het lijkt wel of de kinderen daarin zelf de lat steeds hoger leggen. Alsof ze hun act van het jaar ervoor heel bewust willen overtreffen. Het nog grootser willen maken.

Heel gaaf om te zien ook, vooral als ouders: de eenheid en vriendschap op het podium. Klassen die als groep meedoen; met zijn allen, jongens en meiden onder elkaar. Eén klas, één team.

Ontroerend mooi momentje: het groepje van vijf meiden uit groep 5 van de Mariaschool, dat enigszins verbouwereerd de act voortzet als een hele groep ‘grote’ jongens in de zaal op de stoel gaat staan om keihard mee te zingen: ‘Let it goooooo …’

Namen noemen is eigenlijk niet gepast in het verslag. Alle acts waren top.

Soms echt verrassend, zoals de twee ‘glow-in-the-dark-acts’; soms ronduit kolderiek, zoals het inmiddels vermaarde cabaretduo Hannes en Morris; soms ‘gewoon’ klasse, zoals de verschillende dansacts waar tegenwoordig net zo gemakkelijk en net zo overtuigend jongens aan meedoen als meiden; en altijd – en dan bedoel ik dus ook echt altijd – minimaal vermakelijk.

Iedere act was met aandacht voorbereid en kreeg vrijdag op het grote podium in Ter Aa de aandacht die het verdiende.

Maar, zoals Hennie Huisman zou zeggen, er kan er maar één de winnaar zijn. ‘En het gaat er niet om wie de beste is’, zei toppresentatrice en wannebe-uil Anke Koekoekoenen, ‘want dat is iedereen; iedereen op zijn of haar eigen manier. Nee, het gaat om de meest originele act. Die wint.’

Prins Marcel d’n Urste koos daarin, na lang wikken en wegen, voor de act van groep 8 van De Empel. En eerlijk is eerlijk: die was ook echt top. Met een film die op scherm werd getoond, waarbij de leerlingen zich heel brutaal de school hadden toegeëigend; met eigen tekst op muziek, gezongen en opgenomen door een bevriende beroepszanger; met gevatte tienerhumor; en afgesloten met een live act op het podium. Alle acts verdienden de prijs van ‘beste act’, maar dit was inderdaad de meest originele.

Jan de Kim kan zijn borst nat maken: de prijs is een etentje bij Eetwinkel De Kim. En reken er maar op: die komen straks met zijn allen, als één groep; met meer dan dertig man!

De jeugdzitting werd een spektakelstuk van bijna 3 uur lang, professioneel ondersteund door het Uilenorkestje, dat uit enthousiaste muzikanten in opleiding bestaat.

En dan die finale: magisch mooi. Alle kinderen bij elkaar op het podium. Zullen het er tweehonderd zijn geweest? Kortbij in ieder geval. Geweldig! Carnaval zoals carnaval moet zijn: met zijn allen bij elkaar, één groot feest! Top, kinderen. Keibedankt!

 

Share
Posted in Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *