Bronzen Bonfire gaat twee maanden op stal

De bronzen kopie van Olympisch kampioen Gestion Bonfire is vandaag voor onderhoud naar Haarlem toe gegaan. Naar Binder Art Services, dat onder andere gespecialiseerd is in het restaureren, reinigen en onderhouden van openbare kunstwerken.

Want ook Bonfire was, net als 22 andere bronzen kunstwerken in Veghel, aan revisie toe, zo meldt de gemeente Veghel in een kort bericht.

Een andere en belangrijker reden waarschijnlijk dat het beeld van Gestion Bonfire met ingang van vandaag tijdelijk uit het Erpse straatbeeld is verdwenen, is de angst voor koperdieven. Brons doet het nog steeds goed op de zwarte markt.

Zo was op 22 januari 2012 het bronzen beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw in Rheden nog het slachtoffer van koperdieven. Drie dagen later werd het na een tip teruggevonden. Het was inmiddels in ongeveer 100 stukken gezaagd.

Om diefstal en vernieling te voorkomen, wordt het beeld van Bonfire tijdens de revisieperiode van binnenuit extra versterkt en beveiligd.

Zes jaar geleden was het paard overigens al eens doelwit van een poging tot diefstal. Destijds nog ging het om een ‘stunt’ van een Friese studentenvereniging. Met dank aan een alerte buurtbewoner konden de daders op heterdaad worden betrapt.

In totaal gaan 23 bronzen beelden uit Veghel deze dagen in de revisie, waaronder ook De Kanaalgraver uit Keldonk en de Vrouw met uil uit Erp.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *