Heb jij ook wel eens een schupschijterke in de tuin?

Dinsdagavond gaf Rini Kerstens een lezing in Ter Aa. Die ging over hoe planten en dieren aan hun namen zijn gekomen. Waarom heet Sint Janskruid bijvoorbeeld Sint Janskruid?

Prachtig verhaal, dat in twee blokken werd opgedeeld. In het eerste blok vloog de columnist van de Erpse Krant en oud-biologiedocent van het Zwijsen College vol energie door de geschiedenis van de naamgeving. Artistoteles en Plato kwamen voorbij, Karel de Grote, Darwin, Linnaeus, enz.

Na de pauze trok hij zijn verhaal naar het hier en nu en vertelde hij hoe planten en dieren aan hun naam en bijnaam zijn gekomen.

Het schupschijterke? Zo noemen we hier het roodborstje, dat zo goed van vertrouwen is dat hij lekker op de steel van de schop van de steel gaat zitten (poepen) als jij in de tuin aan het werken bent.

Boeiend, leerzaam en – zoals we van Rini gewend zijn – met humor gebracht!

Was het druk?

Jawel hoor. Ruim vijftig bezoekers. Maar: zilvergrijs was wel héél dominant. Niks mis mee natuurlijk, maar: als ik als jonge hoofdredacteur van deze krant de lezing inspirerend, informatief en vermakelijk vond, dan zijn er ongetwijfeld meer jonge gasten die er van zouden hebben genoten!

Dus volgende keer: join the club!

Je krijgt een herkansing

De lezing was een initiatief van de natuurwerkgroep van de heemkundekring. Die zag dat er heel veel mensen belangstelling hebben in de natuur, maar dat er in Erp weinig initiatieven daartoe werden ondernomen.

De lezing was een zo’n initiatief. Het volgende staat op zondag 10 december in de planning: een wandeling door het Hurkske, waarbij deelnemers op zoek gaan naar sporen van dieren.

 

PS

Edith Vissers was er dinsdag ook en maakte druk aantekeningen. Het zou zomaar kunnen dat een van haar columns in de Erpse Krant binnenkort aan de namen van dieren en planten is gewijd … Houd haar in de gaten!

 

Share
Posted in Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *